top of page
  • Uzman

2.El Mobil Cihaz Pazarında Tüketiciyi Anlamak

Güncelleme tarihi: 18 Ara 2020

Kullanılmış, yeniden üretilmiş ve sertifikalı ikinci el akıllı telefon pazarıyla tanışmamıza az kaldı.

Deloitte tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmada, toplam akıllı telefon satışlarının % 7'sinin ikinci el telefon olacağı ve yeni satın alınan premium akıllı telefonların % 10'unun birden fazla sahibinin olacağı tahmin edilmişti.


Bununla birlikte bu pazar, en aktif oyuncular tarafından bile hala iyi anlaşılmış değil. Ekosistemin büyük oyuncuları özellikle sigortalama, onarım yetenekleri ve bir dereceye kadar ek değer elde etme seçeneği etrafında dönen ekonomik verimlilikle ilgilenmiştir.


Tüketicilere, az kullanılmış mobil cihazları satın almaları ve eski cihazlarını satmaları için bir dizi program önerilmesine rağmen, tüketicileri bu tür sitelerle etkileşime girmeye neyin yönlendirdiği; talep ve katılımın olup olmadığı konusunda hala birçok soru var. IDC tarafından yapılan yeni bir araştırma, bazı öngörüler ortaya koyuyor.


Akıllı Telefon İkinci El Pazarını Çevresindeki Ögelerle Birlikte Ele Alın


Her akıllı telefon eşit veya özdeş değildir. Kullanılmış bir telefon, onaylı bir ikinci el telefon veya yenilenmiş bir telefon ile aynı değildir. Farklı olan hususlar şunlardır:

  • Yenilenmiş bir akıllı telefon, sahibi tarafından bir operatöre veya üreticiye verilen ve daha sonra hafif veya yoğun bir şekilde yenilenmiş bir telefondur. Yaygın onarımlar arasında çatlak bir ekranın değiştirilmesi, değerini kaybetmiş bir pilin değiştirilmesi veya çizik bir kasanın değiştirilmesi vardır.

  • Kullanılmış bir akıllı telefon, genellikle gayri resmi şekilde bir arkadaş veya akrabadan satın veya hediye alınır.

  • Sertifikalı bir ikinci el akıllı telefon bir operatör, üretici veya üçüncü bir parti tarafından spesifikasyonlara uygun şekilde yeniden üretildiği ve garanti altına alındığı anlamına gelir.

Akıllı telefon çağının başlangıcında, kullanılmış bir akıllı telefondan değer elde etmek bugünkünden zordu; tüketiciler veya üreticiler için çok az değer sağlıyordu. Çoğu tüketici, yenilenmemiş akıllı telefonlarını doğrudan eBay gibi çevrimiçi açık artırma sitelerinden satardı. Bu uzun süren ve çok az değeri olan belirsiz bir süreçtir. Ancak zamanla, kullanılmış akıllı telefonların değeri arttı.


iPhone 6'lar, piyasaya sürüldükten dokuz ay sonra, lansman değerinin % 65'ini elinde tutan iPhone 5S'ye kıyasla, çevrimiçi açık artırma sitelerinde, değerinin % 70'inden fazlasını korumayı başardı. 2007'de, kullanılmış bir akıllı telefonun ortalama fiyatı sadece 30 $ civarındaydı. Bununla birlikte, bir akıllı telefonu yenilemek, üretici için katlanılabilir değildi.


İşleri karmaşıklaştıran, metalaşmanın artışıdır. Daha fazla sayıda tüketici, kullanılmış cihaz daha iyi özelliklere sahip olsa bile, daha yeni, daha ucuz akıllı telefonlar satın almaya hücum edebilir.


IDC Araştırması*


Tam özellikli akıllı telefonların, pazara daha ucuza sunulmasıyla birlikte, ikinci el akıllı telefon satmak çok daha zor hale gelebilir. IDC anketi, binin üzerinde tüketiciye yepyeni bir akıllı telefon mu, yenilenmiş bir akıllı telefon mu, kullanılmış bir akıllı telefon mu satın aldıklarını veya kullanılmış bir akıllı telefonu bedavaya veya hediye olarak mı aldıklarını sormuştur.


Ulaştıkları sonuç, ankete katılanların % 30'unun yenilenmiş bir telefon satın aldığı, % 67'sinin yeni bir telefon satın aldığı ve tüketicilerin çok küçük bir yüzdesinin ya kullanılmış bir telefonu olduğu gibi satın ya da hediye olarak aldığıydı.


Metalaştırmada artışın, ikinci el akıllı telefon pazarına çok fazla zarar vermediği açıktır, en azından şimdilik. Aslında Deloitte'in, ikincil pazarda en geç 2020'ye kadar güçlü bir büyüme öngören raporunda olduğu gibi, pazarın büyümesi için daha da fazla alan var olabilir. Ancak sektörün, bu kullanılmış cihazları gerçekten satın almayı düşünen kişiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekiyor.



Niyetlenenler ve Benimseyenler


İkinci el akıllı telefon pazarında üç tür tüketici vardır:

  • İkinci el akıllı telefon satın almayı düşünenler (amaçlayanlar),

  • İkinci el akıllı telefon satın alarak gerçekten devam edenler (benimseyenler) ve

  • İkinci el akıllı telefon satın almaya kesinlikle direnenler.


Verilerin Özeti

Seçtiğiniz mağazada, satın alma konusunda sizi ne etkiler? Verilere göre benimseyenler, amaçlayanların bir alt kümesi değildir. Aksine, ikinci el telefonları satın alan kişilerin farklı arzuları, tercihleri ve satın alma alışkanlıkları vardır.


Örneğin, ikinci el bir akıllı telefon satın almak isteyen, onu genelde çevrimiçi bir perakendeciden satın alma fikrini benimsiyor. Buna karşılık, satın alma işlemlerini gerçekleştirenler ikinci el telefonlarını çoğunlukla gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazadan, genellikle bir operatör tarafından işletilen bir mağazadan alıyor.


Tüketicilerin bazı ortak yönleri var. Hem amaçlayanlar hem de benimseyenler, ikinci el telefonları satın alma kararını paradan tasarruf etme nedeniyle aldığını, yeni telefonların çok pahalı olduğunu ve/veya geçen yılın amiral gemisi telefonların makul değerde ve kullanışlı özelliklere sahip olduğunu söylemiştir.


Benimseyenler, kesinlikle kullanılmış telefonlar satın almaya istekli olsalar da, yakınından almak ile ikinci el pazardan almak arasında karar verememeleri şaşırtıcıdır. Kullanılmış bir telefon yerine bir ikinci el telefonu satın almanın önemli olup olmadığı sorulduğunda, benimseyenlerin neredeyse % 60'ı "bilmiyorum" cevabını vermiş, % 13’ü ise önemli olmadığını söylemiştir.


Direnenler


IDC anketinden elde edilen önemli bir bulgu; direnenler, ikinci el telefon satın alma konusunda adeta ayak sürüyorlar. Direnenlerin % 60'ından fazlası genel olarak yenilenmiş ürünleri satın almaya karşı çıkıyorlar; kullanılmış cihaz ile ikinci el cihaz arasındaki farkı anlama eğiliminde de değiller. Direnenlerin % 62'si, yeni bir batarya ve kasa içerse bile bir ikinci el telefonu satın almaktan çekiniyor. Direnenlerin % 69'unun, verilen garantilere rağmen ve fiyata sigorta dahil edilse bile ikinci el telefon satın almadığı görülmüştür.


Tüketicilerin bakış açılarını değiştirmek için genellikle iyi bir araç olan farkındalık eğitimi bile, direnenler üzerinde pek bir etkiye sahip değildir. Örneğin çoğu direnen, bir satıcı tarafından yeni bir telefon olarak sunulan yenilenmiş bir telefonun farkına varamamaktadır. Onlara bu gerçek söylendiğinde, direnenlerin % 20'sinden azı üzerinde olumlu bir etki oluşmuştur.


İkinci El Akıllı Telefon Pazarını Geliştirme


İkincil telefon pazarında üreticiler ve operatörler için sürdürülebilir bir gelecek var. Birinci sınıf amiral gemisi akıllı telefonların çoğunun, geri dönüştürülmeden önce üç veya dört sahibi olacak.


İkinci el cihaz pazarlamada, benimseyenlere ve amaçlayanlara odaklanma, yalnızca OEM'ler ve operatörler için değil, aynı zamanda tüm dünya ve tüketiciler için de akıllıca olacaktır.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page