top of page
  • Uzman

İkinci El Mobil Cihaz Pazarı

Güncelleme tarihi: 18 Ara 2020

Analitik Öngörülerle Riskinizi Azaltın ve Gelirinizi Artırın



International Data Corporation, 2019'da dünya çapında 200 milyondan fazla kullanılmış akıllı telefonun el değiştirdiğini tahmin ediyor. Bu ise, ilk el akıllı telefon pazarından daha hızlı büyüyeceği tahmin edilen ikinci el akıllı telefon pazarında muazzam bir genişlemeyi sağlıyor.


IDC , yenilenmiş ve kullanılmış telefonlar için küresel pazarın, 2023 yılına kadar 67 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyor. Bu rakamların, ikinci el mobil cihaz pazarı ile ilgili herkes için (tüketiciler, mobil operatörler, OEM'ler, perakendeciler, toptan alıcılar vb.) önemli bir değeri temsil ettiği açıktır. Bununla birlikte, ister satın almak ister satış yapmak için bir cep telefonunun değerini doğru bir şekilde belirlemek, ve bunu manuel olarak veya doğru ve güncel veriler olmadan yapmaya çalışmak zorlayıcı ve finansal açıdan maliyetli olabilir.


Bir cihazı yanlış fiyata almak veya birkaç lira ucuza satmak küçük görülebilir, ancak cihaz başına birkaç lira ile işlem yapılan cihazların sayısını çarptığınızda milyonlarca liralık kayba uğrayabilirsiniz.


İkinci el piyasa dinamiklerini anlayanlar, optimum katma değer oluşturma konusunda başarılı olabilirler. Ancak, kullanılmış cihazlar için en doğru değerlemeyi yaptığınızı nasıl anlarsınız? Azimut, bu konuda size yardımcı olmaya hazır!



Takas Değeri


Bir cep telefonu sahibi, yeni bir mobil cihazı satın almak istediğinde, takas fırsatı sunmak büyük bir teşviktir. Rakiplerinizin fiyatlandırması ile kıyasladığınızda, en agresif takas değerini belirlediğinizden nasıl emin olursunuz? Azimut dünyanın önde gelen oyuncularından, operatörlerden, internet perakendecilerden, geleneksel perakendecilerden ve pazar yerlerinden günlük takas fiyatlarını alır.


Azimut Satın Alma İndeksi, takas fiyatlarını güncel koşullara göre kolayca karşılaştırmaya imkan tanır. Rakipleriniz, model ve durum terminolojisinde çok sayıda farklılıkla karşılaşırken Azimut, modelleri ve koşulları tek bir model kataloğunda eşleyen ve ilgili verilere kolayca erişmenizi sağlayan web tabanlı bir arayüz kullanmaktadır.


Sadece mevcut fiyatları karşılaştırmakla kalmaz, doğru takas değeri tahminlerinin yanında rakiplerin geçmişteki verilerine de sahip olursunuz.



İş Analitiği'nin projeksiyonu ile rekabete dayalı olarak takas modellerini nasıl fiyatlandırmak istediğinizi veya toptan satışla yeniden satacaksanız birim başına ne kadar değerleme yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.


Azimut, fiyatlandırma gereksinimlerinize göre takas değerlerini belirlemektedir. Müşteri tarafından yapılandırılabilir, kurallara dayalı bir analiz motoru sağlamaktadır. Binlerce mobil cihazdan oluşan bir katalog, takas değerlerini belirleme ayarlarına sahiptir; sisteminizde birkaç dakika içinde gözden geçirilebilir ve güncelleyebilirsiniz.


İkinci El Fiyatlandırma


Kullanılmış mobil cihazların potansiyel değerinin perakendeciler, üreticiler ve operatörler tarafından anlaşılmasıyla birlikte, mobil cihaz 2. el pazarı gerçekten hareketlenmiş durumda.


İkinci el mobil cihaz pazarı, ABD'de Swappa ve Glyde gibi eş düzeydeki satıcıların yanı sıra Walmart, Target ve BestBuy gibi büyük perakendecilerle başladı. İkinci el mobil cihazların değerini fark eden bir başka segment, üreticilerdi. Apple ve daha sonra Samsung, bu kârlı pazarın bir bölümünü ele geçirmek için 2. el sertifikalı cihazlarını satmaya başladı. Kuzey Amerikalı operatörler de artık 2. el mobil cihazlarla, kâr hanelerine ve müşterilerine katabilecekleri değerle daha çok ilgileniyor.


2. el pazarı, satışa sunulan ikinci el cep telefonlarını tanımlamak için Onaylı, Yeniden Üretilmiş, Garantili vb. gibi birçok terim kullanmakta. Bu terimler ve anlamları, satıcılar arasında farklılık göstermekte. Satıcılar arasında, hangi cihaz koşullarının ele alınacağını belirlemek zor olabilir.


2. el cihaz fiyatlandırmasının daha da karmaşık hale gelmesinin nedeni cihazlarını Amazon, eBay, Swappa gibi pazaryerlerinde satan büyük ölçekli satıcılar. Bu satıcıların her birinin birbirine benzemeyen fiyatları ve satılık binlerce cihaz var. Azimut, her satıcıya yönelik model fiyatlandırması yapmak için satıcıları birbirinden ayırmaktadır. Rekabetin çeşitliliği göz önüne alındığında, 2. el mobil fiyatlandırmasını rekabetçi bir şekilde yapıp yapmadığınızı nasıl anlarsınız?


Azimut Satış Endeksi, rakip firmaların 2. el fiyatlarını barındırır. Satış Endeksi arayüzü ise, satıcıların binlerce mobil cihazdan oluşan bir katalog genelinde fiyatları kolayca karşılaştırmasına imkân tanır. İkinci el mobil cihazların güncel fiyatını ve cihazlarınızı nerede değerlemek istediğinizi belirlemek için rakipleri, cihazları ve fiyatları ayrıntılı olarak incelemek için verileri filtreleyebilirsiniz.


Toptan Satış Değeri


2. el mobil cihazlar, artık tüm dünyada oldukça popüler. Farklı fiyatlara sahip birçok toptan satış pazarı mevcut. Azimut Satış Endeksi, kullanılmış cihazlarınız için en iyi fiyatı almanıza yardımcı olmaktadır. Azimut, birden fazla pazardan veri toplar ve mevcut fiyatlandırmanın anlık aylık görünümünü verir. Bir cihazın gelecekte ne kadar satacağını bilerek riski azaltmaya imkân tanıyan bir tahmini toptan satış değeri sunar.


Ekipman Taksit Planı ve İlk Yükseltme Fiyatlandırması


Yeni bir taksit veya ilk yükseltme programı başlattığınızda, 2. el cihazı alırken, finansal bir risk almamayı nasıl sağlarsınız? Programın, en çok talep edilen cihazlar için yürütülmesi, finansal risk maruziyetinin en aza indirilmesi için tercih edilebilir.


Azimut Risk Yönetimi Analitiği, planınızı mobil cihaz fiyatlandırması, aylık ödemeler ve plan süresine göre uyarlamanız için ihtiyaç duyduğunuz verileri sağlar. Azimut yazılımı, plan döneminin her anında maruz kalınan riskleri belirlemek için mevcut ve tahmini toptan satış fiyatlandırması kullanır.



Veriler, müşterinin programı başlattığı ayı ve yılı dikkate alır ve iade değerini buna göre hesaplar. Programı özel gereksinimlerinize göre uyarlamak için girdi parametreleri üzerinden ".... olursa" senaryo planlaması yapılabilir. Risk Yönetimi Analitiği ile, yeni bir programın planlama aşamasında riskinizi proaktif olarak anlayabilir ve azaltabilirsiniz.


Azimut Analitik çözümleri, maksimum kar potansiyeli oluşturur ve mobil cihazların satın alınması, satılması, fiyatlandırılması, işlenmesi ve toptan satışı ile ilgili riskleri azaltır. Analitik çözümler, mobil cihaz değerinin uçtan uca görünümü veya mobil cihaz yaşam döngüsü yönetimindeki belirli bir ihtiyaçları karşılamak için ayrı ayrı da kullanılabilir.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page