top of page
  • Uzman

Mobil Cihaz Sigortası, Neden Riskli Bir İş Olmak Zorunda Değil?

Tüketiciler genellikle yüksek fiyatlı veya paha biçilmez ürünler için sigorta yaptırmayı planlar (araba, ev, sağlık ve hayat). Arada sırada diğer pahalı ürünler için de uzatılmış garantiler ve koruma planları satılabilirken, yaygın olarak sigortalanan tüketici kalemleri listesine eklenen yeni bir şey var: mobil cihazlar.


Uzun süredir uygulanan operatör sübvansiyoları, akıllı telefonların algılanan değeri ile tüketicilerin ödediği fiili fiyat arasında bir boşluk oluşturmuştur. Bu boşluk, konu akıllı telefon olduğunda, insanların biraz daha fazla riski kabullenmelerine izin vermiştir.


Ancak, operatör sübvansiyonlarının sona ermesiyle tüketiciler, onsuz yaşayamayacaklarını söyledikleri bir cihaz için artık 1.000 dolarının üzerinde ödeme yapmaya başladılar. Sonuç, pazarda yaklaşık % 10'luk bir yıllık bileşik büyüme oranında % 1 büyümesi ve 2020'ye kadar 27 milyar $'a ulaşması beklenen bir cep telefonu sigortası pazarının varlığıdır.


Cep telefonu sigortasının artan değerine rağmen, hem operatör hem de tüketici tarafında zorluklar var. Akıllı telefonlar aslında bizim uzuvlarımız haline geldi. Öyle ki, tüketicilerin neredeyse yarısı cihazları olmadan yaşayamayacaklarını itiraf etmekte.


Cep Telefonu Sigortasına Giden Yol


Cep telefonu sigorta pazarını destekleyen yalnızca birkaç önemli oyuncu var. Yakın zamanda yapılan bir anket, mobil sigortanın % 90'ının bir perakendeci, operatör veya OEM aracılığıyla satın alındığını göstermiştir. Bu, bir cep telefonunu sigortalamak için tipik süreç hakkında çok şey söyleyen bir istatistiktir.



Operatörler yeni bir cihaz için, satış noktasında cep telefonu sigorta programı sunar. Tüketiciler başka bir sigortalama seçeneği için farklı kanallar arasalar bile, genellikle yeni bir cihaz satın aldıktan sonraki 30 gün içinde sigorta yaptırmaları gerekir.


Satış noktasının dışında da cihazı sigortalatma fırsatını kaçıran ve sigortalatmayı yeniden düşünen kişiler için sınırlı süre vardır. Bu sınırlamalar nedeniyle de birileri, sigorta pazarını sekteye uğratmıştır.


Dahası, son yıllarda cihaz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte tüketiciler, daha uygun fiyatlı, ikinci el cihazlar satın almakta ve bu nedenle, operatör planları kapsamında cihaz korumasına hak kazanamamakta.


Tüketiciler koruma satın alma fırsatını kaçırmakla kalmamakta, aynı zamanda operatörler de koruma satmak için pazarın büyüyen bir bölümünü kaybetmekte. Ayrıca, tüketiciler yeni bir operatöre geçip Kendi Cihazını Getir kampanyasından yararlandıklarında da, yeni cihaz aktivasyonu ve cihaz koruma hizmetlerinden yararlanamamakta.


Cep telefonu sigortasının gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak, onu mevcut durumuyla sınırlayan temel zorlukların üstesinden gelmeyi gerektirmekte.


Cep Telefonu Sigortasının İki Ucu Keskin Bıçağı, Pazar Potansiyelini Sınırlıyor


Görünüşe göre herkesin her zaman kırık bir iPhone ile dolaşan bir arkadaşı veya meslektaşı var. Bir ankette tüketicilerin% 49'u, çok fazla düşürmekten çamaşır makinesine atmaya kadar, geçmişte akıllı telefonlarını kırdıklarını (veya kaybettiklerini) ifade etmekte.



Cep telefonlarının başına bunları açan kullanım alışkanlıkları, sigortaya ihtiyaç olduğunu göstermekte. Yine de aynı anket, tüketicilerin % 60'ının mobil cihaz için sigorta yaptırmadıklarını ortaya koymakta; teminat için daha fazla harcama yapmak yerine riski üstlenmeye razı olduklarını iddia etmekteler.



Cep telefonu sigortasına karşı bu kadar ilgisiz olunmasına bakınca, tüketicilerin cihazları kendi kendilerine korumaya çalıştıkları anlaşılabilir. Birçok hataya karşı, savunma amaçlı çok sayıda koruyucu aksesuar mevcut.


Bununla birlikte, cep telefonu sigortası olmayanlar, sigorta programlarını tercih edenlere göre daha az koruyucu önlem alıyor gibi görünmekte. Sigortasız abonelerin sadece % 31'inin cihazlarında ekran koruyucuları varken, sigortalıların % 55'i bunları kullanmakta.


Pek çok insan sigortayı genel olarak anlaşılması zor bulsa da araştırma, mobil cihazlarını sigortalamamayı seçenler için karmaşıklığın en büyük engel olmadığını ortaya koymakta. Çoğu, telefonlarına hiçbir şey olmayacağı fikrini almaya istekli görünmekte. Bununla birlikte, telefonların fiyatı ve cihazlara olan bağımlılık arttıkça, daha fazla kişinin cihazlarını sigortalatmayı seçip seçmeyeceğini görmek ilginç olacak.


Dolandırıcılık riski, operatörlerin cep telefonu sigortasını daha kolay ve uygun maliyetli hale getirmesini genelde engelleyen en büyük zorluktur.


Cep Telefonu Sigortasında Dolandırıcılık Riski


Sigorta dolandırıcılığı riski, cep telefonunu korumaya çalışan mevcut çözümlerin bu kadar sınırlı kalmasının ana nedenidir. Buradaki ana fikir, 30 günlük yeni satın alma süresinin dışında cep telefonunu sigortalamak isteyen herkesin, muhtemelen zaten kırılmış bir cihazdan para kazanmaya çalışmasıdır.


Bununla birlikte ankete katılanlardan bazıları, yeni bir cihaza sahip oldukları ilk yıl zarfında, cep telefonu sigortası almayı tercih ettiklerini belirtmekte. Uzatılmış bir sigortalatma sistemi en uygun olanı, ancak diğer sigorta türleri, cep telefonunu kapsayan planların ne kadar riskli olabileceğini göstermekte.


ABD sağlık yasaları 2014 yılında değiştiğinde, tipik olarak yıl boyunca kayıt sunan sigortacılar için risk faktörleri de değişmiştir. Sigorta şirketi Kaiser Permanente'nin sözcüsüne göre, “Belirli bir kayıt dönemi olmasaydı, hastalandıklarında kaydolabilecek ve iyileştiklerinde kayıtlarını iptal edecek kişiler olacaktı. Sigortalılar, sadece hasta insanlar olacak ve bu da sigortayı herkes için karşılanamaz hale getirecekti.”


Aynı sorun cep telefonu sigortası için de geçerli. Cep telefonu sigortası sektörü, mevcut durumda da yüksek değerli birçok dolandırıcılık vakasına maruz kalmakta ve (kapsamlı bir inceleme olmadan) tüketicilere yeni bir sigorta planı sunmak, ciddi sorunlar yaratabilir.


Cep telefonu sigortası pazarı 30 milyar dolara doğru büyürken bile, Kendi Cihazını Getir pazarı gibi büyümek için birçok fırsat var. Sigorta dolandırıcılığı riskinin üstesinden gelmek ve sigortaya giden yolu dönüştürmek, operatörlerin göz ardı edemeyeceği fırsatlar sunmakta.

Operatörler açık kayıt dönemlerinde, sigorta için gerçekten uygun olan tüketiciler ile hemen bir talepte bulunmak için sigortalatanlar arasındaki dengeye özel önem vermekte.


Cep Telefonu Sigortasında Yeni Bir Fırsat


Bazı sigorta şirketleri, dünyanın en büyük şirketlerindendir ve eğer operatörler, sigorta ürünlerinde ustalaşabilirse, yeni aboneler için verilen savaş dibe götüren bir yarışa dönüşürken yeni bir gelir kapısı açabilirler. Geleneksel cep telefonu sigortası yaklaşımını dönüştüren operatörler için ekonomik faydalar açıktır:


Sürekli sigortalama, ayda on binlerce daha fazla sigorta aboneliği ile sonuçlanır. Bu, büyük ölçüde artan bir değer anlamına gelir.

  • Sigorta penetrasyon oranı üç yılda % 30'dan % 40'a çıkar (ve çıktığı ispatlandı).

  • Cihazlar kırılırken veya kaybolurken/çalınırken bile abonelerinizi kendinize bağlı tutarsınız; ayrılmayı azaltır, sürekli geliri korursunuz.

Bu ekonomik faydalar, sürekli sigortalama ile birlikte gelen yeni pazarlama fırsatlarının sonucudur. Operatörler mevcut çalışma yöntemlerini, cep telefonu sigortası ile geliştirmek için:

  • Yeni cihaz sahiplerine (başlangıçta, satış noktasında reddetmiş olsalar bile) cihaz koruma planları pazarlar,

  • Üçüncü parti OEM/perakendeci sigorta tekliflerini değerlendiren yeni cihaz alıcılarını agresif bir şekilde takip eder,

  • Abonelerini, çevrimiçi portallar ve cihaz koruma planları ile aktif olarak artırır,

  • Tüketicilerin, mağazayı ziyaret etmeden sigortalatmayı seçmeleri için kullanışlı, uzaktan tanılama seçenekleri sunar.

Dolandırıcılık riskini ortadan kaldırmanın ve erişilebilir pazarları başarılı bir şekilde genişletmenin tek yolu, geleneksel sigortalama yöntemlerini dönüştürmeyi destekleyen teknolojiyi kullanmaktır.


Uzaktan Cihaz Tanılama - Azimut, Sigortalama Zorluklarını Nasıl Çözüyor?


Azimut, operatörlerin cep telefonu sigortası sektörünün sigortalama zorluklarını ve dolandırıcılık risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için, mobil cihazın fonksiyonlarını uzaktan analiz eden ve doğrulayan benzersiz bir mobil cihaz tanılama yazılımını Türkiye’ye getirmiştir. Tüm testler, tüketicinin cihazındaki bir uygulama veya doğrudan cihaz sahibine atılan bir mesajla veya e-postayla gönderilen bir web bağlantısıyla gerçekleşmektedir.



Yazılım, bir sigorta planına uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla telefonun sağlığını ve çalışan/çalışmayan fonksiyonlarını belirlemek için bir dizi tanılama testi yapar. Azimut, en büyük dolandırıcılık riski kırık/hasarlı ekran olduğu için, operatörlerin fiziksel olarak hasar görmüş cihazları sigortalamamasını sağlayan ekran tanılamasını da yapar.


Dahası, operatörler kırık cihazı tamir ettirme ve daha sonra sigortalatma için de seçenekler sunabilir.


Azimut Gelişmiş Tanılama ve Kırık/Çatlak/Hasarlı Ekran Tanılama çözümü ile, sigortaya giden yol daha basit hale gelirken, operatörlerin çok daha büyük bir pazara hitap etmesini sağlar.


Akıllı telefonların tüketiciler için bugün olduğundan daha önemli hale geleceğini hayal etmek zor, ama her geçen gün tam da bu oluyor. Çok yakında cep telefonu sigortası, satış noktasında isteğe bağlı bir tekliften ziyade, bir gereklilik gibi hissedilecek. Bu dönüşüm gerçekleşirken operatörler rakiplerini geçmek istiyorsa, tüketici taleplerini elverişli ve uygun fiyatla karşılamaya hazır olmalı.



Azimut Gelişmiş Tanılama ve Kırık/Çatlak/Hasarlı Ekran Tanılama yazılımının, cep telefonu sigortalama konusunda nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, ücretsiz bir demo ve müşterilerin başarıya nasıl ulaştıkları hakkında bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page